Egy tésztából 6 péksütemény

Hozzávalók

Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55) 
  • 3 kk. só 
  • 25 g friss élesztő 
  • 2,8-3 dl tej 
  • 80 g vaj vagy ráma 
Töltelékhez:
  • trappista sajt 
  • virsli 
  • sonka
  • ketchup 
  • tejföl 
  • magvak 
  • Kenni: maradék tojásfehérje 

Előkészítés:
  • A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejet, vajat. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. 
  • Egy-másfél órára letakarva, félretesszük kelni.
  • Tepsit sütőpapírral kibéleljük
  • Előkészítjük a tölteléknek valókat. 

Elkészítés:

  • Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
  • Tetejét kicsit meglisztezzük és kinyújtjuk. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
  •  Hat részre vágtjuk a tésztát:


pizzás csigaketchuppel megkenjük, sajttal megszórjuk, feltekertem, szeleteljük
hot dognégyzetekre vágjuk a tésztát, fél virslit teszünk bele, majd feltekerjük.
tejfölös papucsreszelt sajttal, tejföllel töltve két oldalról felhajtjuk
Sajtos-sonkás kiflibelsejébe sonkát és sajtot, tetejére sajtot szórunk
sajtos csigamagvakkal szórtam, feltekertem, szeleteltem
perectésztából kis bucit formálunk, nyújtjuk, formázzuk, magvakkal megszórjuk


  • A sütőt 210 fokra előmelegítjük
  • A péksütiket maradék tojásfehérjével megkenjük, sajttal vagy magokkal szórjuk meg. 
  • A két tepsivel egyszerre sütjük, közben megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 
  • 210 fokon kb. 20 perc alatt sülnek készre. 
  • Ebből a mennyiségből 6 x 6 db péksütemény süthető



Eredeti forrás: http://www.mokuslekvar.hu/

Megjegyzések