Dubary csirkemell (karfiolos csirke)

hozzávalók / 6 adag



Karfiolhoz

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 12 rózsa)
  • 1 kk só
  • 2 l víz (amennyi ellepi)


Csirkemellhez

  • 2 db csirkemell filé (2 egész)
  • só ízlés szerint
  • 1 dl napraforgó olaj


Besamel mártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 7.5 dl tej
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg reszelt trappista sajt (rászórni)
Elkészítés


Csirkemellhez
  • A csirkemellet 3 felé vágjuk, így lesz 12 szelet belőle. ízlés szerint sózzuk.
  • Egy tepsibe rendezzük őket, félretesszük.
Karfiolhoz
  • A karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábasba tesszük.
  • Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, sózzuk és puhára, de nem szétesőre főzzük.
  • A puhára főtt karfiolt rózsánként kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és elrendezzük a csirkemellszeletek tetején.

Besamelmártáshoz
  • A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd apránként belekeverjük a lisztet. Össze fog állni.
  • A tejjel folyamatosan felöntjük, mindig elkeverjük, ezt a legegyszerűbb egy habverővel, így nem lesz csomós.
  • Mikor az összes tej benne van, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  • Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
  • A besamel mártást szétosztjuk a karfiolokon úgy, hogy mindegyiket befedje. Reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percet, míg elkezd szépen pirulni a teteje. Rizibizivel vagy tört burgonyával kínáljuk.

Forrás: nosalty

Megjegyzések