Palócleves

HOZZÁVALÓK: (kb. 2 – 2,5 literes fazék elég hozzá9)

  • 40 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fél TV paprika
  • 1-2 répa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • kevés zeller (vagy zellerzöld)
  • 2 marék vágott zöldbab
  • 1-2 krumpli
  • fűszerek: só, bors, őrölt kömény, majoránna, vegeta, piros paprika, (Erős Pista)
  • kevés olaj vagy zsír
  • tejföl
  • 1-2 evőkanál liszt


ELKÉSZÍTÉS:
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és az apróra vágott TV paprikát.
Lehúzzuk a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, felöntjük 1-2 dl vízzel, és néhány percig kiforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Ettől lesz jó sűrű a leve.

Beletesszük a kockára vágott húst, a kis darabokra vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, és a többi fűszert a só kivételével.
Saját levében, fedő alatt pároljuk kb. 1 – 1,5 – 2 óráig, vagy ameddig nem puhul meg a hús.
Ha nagyon elforr a leve, kicsit lehet pótolni.

Mikor megpuhult a hús, beletesszük a zöldbabot, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi szeretnénk, hogy legyen a leves.
Kicsit később a kockára vágott krumplit is beletesszük, és ezt is puhára főzzük.

Végül a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és szitán keresztül folyamatos keverés mellett beleöntjük.
Ha felforr, kész is van a leves.



Megjegyzések