Kakaós kalács

Hozzávalók 6 főre
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 3 tojássárga
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott mk só
Kakaós töltelék:
  • 8 dkg vaj
  • 2 cs Vanillincukor
  • 5 ek porcukor
  • 3 púpos tk kakaó
  • 1 tk rumaroma
  • fahéj
Tetejére:
  • 2 tojássárga
  • kevés tej
Elkészítés
  1. Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom.
  2. Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet.
  3. Legalább 5 percig dagasztom.
  4. A tésztát letakarom és egy órát kelesztem.
  5. Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom.
  7. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset.
  8. 3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.
  9. A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé.
  10. A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem.
  11. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem.
  12. Kiborítom, rácson hagyom hűlni.

Megjegyzések